Nasiona konopi jadalnej

Jasnowidz i jasnowidzenie.

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Temat: Zanęta na karpia
Składniki są bardzo łatwe w zdobyciu:
- Zanęta na karpia ( do zakupu w sklepie wędkarskim) 1kg
- Mała puszka kukurydzy ( do zakupu w sklepie spożywczym)
- Nasiona konopi 200/300g ( do zakupu w sklepie zoologicznym, centrali nasiennej. wędkarskim)
- Olej jadalny
- Kulki proteinowe


Do pojemnika ( wiaderko) wsypujemy cały kg zanęty i mieszamy z wodą, tak aby masa, która nam powstanie nie była zbyt klejąca. Następnie dodajemy kukurydzę ( połowę puszki) i mieszamy wszystko dokładnie. Następna w kolejce jest konopia, ważne jest to by dzień wcześniej stała w wodzie i namokła. Odsączamy z niej wodę i dodajemy do pojemnika. Całość dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy dobrze zgniecione kulki proteinowe, tak z 20/30 szt. Gdy mamy już wszystkie składniki zmieszane razem, warto dodać olej jadalny , który będzie uwalniał się z dna i przyciągął aromatem nasze rybki. Oleju tyle, żeby cała zanęta była dobrze tłusta. Najlepiej łowić na koszyk i oczywiście podesłać w łowisko kilka kul z procy.
Życzę powodzenia :D
Pozdrawiam.
Źródło: wedkowanie.bee.pl/viewtopic.php?t=64



Temat: Zioła w Bieszczadach

Hej:)
Pociągnę jednak wątek hyzopu i zadam pytanko: czy hyzop występuje na stanowiskach naturalnych w Bieszczadach lub na pobliskich pogórzach?:D

Pozdrawiam,
Derty
Nie spotkałam.
Na ostatnim szkoleniu po raz pierwszy w życiu jadłam ucho bzowe. Takie surowe. Nazbierałam trochę, przebrałam, obgotowałam i dziś po raz pierwszy dodam do jarzyn po chinsku. Po raz pierwszy jadłam zupę z młodej pokrzywy. Po raz pierwszy widziałam marchwicę, ponoć jest pyszna. Po raz pierwszy słyszałam, że korzenie kminku są jadalne. A co najważniejsze to takich szkoleń przed nami kilka i już mi zapowiedzieli, że będziemy gotować obiadki z tego co rośnie obok. Na szczęście zawsze mamy zaplanowany obiad w restauracji więc przegłodzenie mi nie grozi.
Acha a z ciekawostek to taka, że łodygi barszczu tego Socośtam służą jako instrumenty muzyczne i doniczki. Najlepiej w nich wysiewać nasiona konopii, bo taką doniczkę wkłada się do ziemi i roślinka nie musi się jako sadzonka ukorzeniać.
Źródło: forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3377


Temat: Głupie pytanie, czy to konopia?
Cytat:
to jest tobołek polny:)
http://www.sumi-agro.com.pl/images/c.../tobolki_a.jpg
na poczatku tak wyglada.
pozniej wyglada tak-
http://www.sumi-agro.com.pl/images/c.../tobolki_b.jpg
jest nawet jadalny i calkiem smaczny:):)pozdro.
tylko że jego nasiona mają 2mm, to trochę mniej niż konopia.
Źródło: forum.haszysz.com/showthread.php?t=23386


Temat: Konopie
KONOPIE

Konopie są bardzo dobrą zanętą i sprzyjają trawieniu są lekkostrawne .
Przygotowanie konopi jest stosunkowo łatwe ,moczymy od12-24godz. a następnie zmieniamy wodę i gotujemy na małym ogniu aż w większości ziaren pojawi się biały kiełek
następnie zalewamy zimną wodą na kilka minut i odcedzamy i odsączamy.
Konopi w zasadzie się nie barwi i nie aromatyzuje.
Ryby poławiane to przede wszystkim płoć ,ale karpiarze je dodają od dawna w zanętach partykularnych czyli w mieszankach ziaren.
Konopie są dodatkiem całorocznym bardzo sycącym, dlatego latem w zanętach nie powinno ich być więcej niż 10 - 20 % całości. Zimą, gdy ryby poszukują pokarmu wysokokalorycznego, może to już być nawet 50 % zanęty.

Przedstawię w tym tekście kilka sposobów na przyrządzanie konopi domowymi sposobami jako dodatków do zanęt, jak i również do przynęt lub ciast.

Przyrządzanie konopi w warunkach domowych może być dość uciążliwe dla pozostałych domowników, więc przygotujcie się na to. Zalecam przygotowanie sobie specjalnych naczyń do tego poświęconych (garnki, termosy), a kto chce uniknąć kłopotów, niech idzie do sklepu po gotowe mieszanki. Ostrzegam jednak, że produkt nie jest trwały i nigdy nie ma się pewności czy kupi się świeże konopie.
Konopie można gotować, zaparzać lub prażyć i tu podaję kilka sposobów.
I sposób
Do gotowania segregujemy nasiona o podobnej wielkości (przesiać klika razy przez drobne sito i dobrze je wypłukać), aby ugotowały się w tym samym czasie.
Zalewamy konopie zimną wodą i moczymy przez cała dobę, po czym gotujemy na małym ogniu aż ziarna zaczną pękać i pokażą się białe kiełki. Pozostałą po gotowaniu wodę można użyć do rozrabiania zanęty. Ugotowane nasiona zalewamy zimną wodą, po czym odcedzamy (nie do końca by ziarna nie wyschły) i przekładamy do innego pojemnika. Takimi nasionami można nęcić na kilka sposobów: samymi ziarnami, zmieszać je z zanętą albo przed dodaniem do zanęty zmielić je, wtedy będą wabić bardziej efektywnie.
II sposób
Tak samo oczyszczonymi i posegregowanymi nasionami napełniamy do połowy słoik, zalewamy prawie do pełna zimną wodą i na koniec dodajemy łyżeczkę sody jako środka spulchniającego. Całość odstawiamy na 12 - 15 godzin. Następnie wstawiamy słoik do garnka z wodą i pasteryzujemy jak weki gotując na wolnym ogniu, aż ziarna będą pękać. Trwa to około godziny. Przed gotowaniem należy upewnić się czy konopi w słoiku nie jest zbyt dużo, w przeciwnym wypadku napęczniałe ziarna go rozsadzą. Po ugotowaniu ziarna można zmielić lub użyć w całości.
III sposób
Suche ziarna mielimy kilkakrotnie w młynku do kawy i przesiewamy przez gęste sitko aby usunąć pozostałości osłonek. W ten sposób otrzymaną mączkę zaparzamy w termosie (szczelnym) wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Uzyskaną w ten sposób papkę konopną mieszamy pół na pół z tartą bułką i szczyptą coco belge oraz z dodatkiem wanilii i biszkoptu.
Z zaparzonej mączki można również uzyskać ciasto wyrabiając z mączką kukurydzianą i zapachem np. z nostrzykiem, wanilią. Na koniec dodajemy ciut oleju jadalnego (ciasto można zabarwiać).

IV sposób
Prażone konopie można przygotować samemu w piekarniku lub na patelni.
(Uwaga! Koniecznie róbcie to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, gdyż podczas prażenia wydziela się nieprzyjemny, ostry, szczypiący w oczy zapach.)
Oczyszczone konopie rozkładamy cienką warstwą i prażymy w temperaturze 150 - 200 stopni C, aż przybiorą złotawo-brązowy kolor i zaczną pękać (będą słyszalne ciche trzaski). Trzeba uważać aby się nie spaliły. Uprażone ziarna mielimy, najlepiej z bułką. Zaznaczam że artykuł przekopiowałem z neta
Stosowanie w mieszankach 10-20%
Źródło: forum.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5617


Temat: Karmniki dla ptaków
Dot.: Karmniki dla ptaków
  Cytat:
Napisane przez Funieczka (Wiadomość 3055051) Ja dzisiaj przyozdobiłam podwórko karmnikiem i dwoma słomkowymi "domkami" dla ptaszków. Może jakiś pierzasty świergotek skusi się i przyjmie gościnę u mnie...;) Wspaniale :-)

Cytat:
Napisane przez shatje (Wiadomość 3055612) ja mam karmnik w kształcie domku:)jutro pstryknę fotki i tu wkleję:)) Czekamy na zdjęcie :-)

Cytat:
Napisane przez Lawia (Wiadomość 3056188) Nie radzę używać masy solnej do tego celu bo pod wpływem wilgoci sie poprostu rozpłynie:-)

Ja jeszcze nie obmysliłam jaki karmnik zrobię ale napewno coś wymyślę
Lawia- faktycznie, słuszna uwaga, dziękuję :ehem: zatem taki wariant ewentualnie latem

Wskazówki dotyczace pokarmu dla ptaków:

Cytat:
kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik, strzyżyk, trznadel, dzierlatka owoce i nasiona roślin dziko żyjących: mniej wartościowe zboża, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, ogryzki, jerzyny gotowane bez soli, także małe kawałki mięsa

szczygieł, dzwoniec, zięba, jer, czeczotka, czyżyk, gil, grubodziób, makolągwa, rzepołuch nasiona oleiste: konopia, rzepik, słonecznik, len, mak, nasina rośłin dziko żyjących, nasiona prosa, owsa, pestki owoców, nasiona sałaty siewnej, kapusty polnej, rzepy, rozdrobnione nasiona dyni

sikory, kowalik, dzięcioły mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy użyać margaryny i tłuszczów technicznych)+nasiona oleiste (konopia, słonecznik, rzepik, ale także len, mak, rzepak, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych)

kaczki, łabędzie gotowane ziemniaki i warzywa BEZ SOLI, poślady zbożowe, kapusta, buraki pastewne

kuropatwy i bażanty buraki pastewne i cukrowe, kapusta pastewna i jadalna, marchew w powiązaniu z pośladem z grykią, prosa, jęczmienia, pszenicy, owsa, z odpadami zbożowymi z nasionami chwastów, rzdrobniona bukiew

Dodatkowo warto stosować niezależnie lub w mieszance tłuszczowej rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe, suszone owady

Pokarm o dużej zawartości wody podajemy tylko w wyższych temperaturach. Warto też zadbać o stały dostęp do czystej, niezamarzniętej wody

NIGDY NIE STOSOWAĆ: samych ziemniaków, zepsutego pieczywa oraz pieczywa robionego na kwasie chlebowym, suchych owoców, potraw zepsutych czy zjełczałych.
źródło: http://www.pwg.otop.org.pl/ochr2.php
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=156114




 

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych
Odnośniki


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Powered by WordPress dla [Jasnowidz i jasnowidzenie.]. Design by Free WordPress Themes.